Kalju-lava külalisloome #1.2 kogemuslugu Regatt Retropidu vol. 4

Esimest korda ansambel Regatti kuulamas

Meie üürike suvi ei ole aeg diivanil pikutamiseks. Käes on aeg nautida kõike, mida oodatult või ootamatult elu pakub – olla avatud uutele kogemustele. Kui Kalju-lava tegi hiliskevadel üleskutse, et otsib kogemuslugude kirjutajaid ja avanud selleks konkursi, kirjutasin kõhklematult ja jäin ootele. Peagi selgus, et osutusin üheks väljavalituks.

Selle aasta esimene Kalju-lava kontsert toimus 22.06, mil esinejaks legendaarne ansambel Regatt. Legendaarne küll, aga pean tunnistama, et ei ole olnud kunagi Regati üks fännidest ega seni jõudnud ühelegi nende esinemisele. Samas mind paelub alati mõte proovida miskit uut, paelus ka sel korral. Seda enam, et Kalju-lava asukohana ise on minu jaoks miskit väga erilist ja muusika on olnud mu elus alati tähtsal kohal.

Jõudsin sündmuspaika ca 30 minutit enne kontserdi algust, ootusärevalt meelestatult ja heas tujus. Oli ka põhjust heas tujus olla, hommikune tugev vihm oli asendunud päikesepaistelise ilmaga, Kalju-lava oma imelises looduslikus keskkonnas on juba omaette alati teraapiline ja ees oli ootamas selle aasta minu esimene välisõhus toimuv kontsertelamus. Väravas sain käe ümber käepaela, mis õhtu jooksul röövis mitmel korral pilku – kui mingi asi on stiilne ja ilus, siis seda ta on.  Muide, sel aastal on esmakordselt Kalju-lava käepaelte peal ka esinejad ja aastaarvud.

Kuna kontserdi alguseni oli aega piisavalt, sai otsustatud üle vaadata Kalju-lava müügikohtades pakutav ja leida endale meelepärane valik. Süüa ma sel korral ei tahtnudki, aga joogikese võtsin küll. Silma jäi ka loosimise sildid (1 eurot loos), mis koheselt sisimas korraliku ahvatlustunde tekitas (jah, loosimised on alati põnevad!),  kuid kui mu mees „õigest“ kohast mööda astus, otsustasin olla tubli ja mitte hakata rääkima järgmisest ostust. Suundusime hoopis istumiskohtadele. Vahemärkusena, mulle meeldib see Kalju-lava juures väga, et kohad saab ise valida sõltuvalt eelistustest ja tujust. Seega, tulles Kalju-lava kontserdile soovitan varuda aega ja saabuda varem, et saaksid just endale sobiva koha valida.

Kas kontsert algas minuti pealt,  ma ei teagi. Ilmselt küll, aga ega see suviste kultuurisündmuste juures ei olegi üldjuhul oluline. Mind inspireerib väga Eckhart Tolle ütlus „Mõista päriselt, et käesolev hetk on kõik, mis sul päriselt on“ ja püüan nii palju kui oskan, olla kohal hetkes, mitte piiludes kella ega olla kogu aeg millegi ootuses. Mõnikord tuleb see paremini välja, mõnikord vähem. Sel õhtul õnnestus see igatahes hästi.

Lood, mida Regatt esitas olid enamik tuttavad. Olen ka ise 80ndatel sündinud ja seetõttu üsna loogiline, et äratundmisrõõmu jagus. Küll aga minu üllatuseks juba esimeste lugude ajal tekkis lava ette tantsijaid ja ansamblile kaasa elajaid. Ei mingit eestlaslikku tagasihoidlikkust. Äge! Samuti üllatas mind, et nii mõnedki olid end riietanud ajastutruult, olles otsekui 80ndatest välja hüpanud. Ise jõudsin ma tantsuplatsile veidi hiljem, kuid jalga sai õhtu jooksul keerutatud korduvalt ja see andis kogu sündmusele korraliku lisandväärtuse.  Suuremas tantsuhoos olime mehega viimasel (kolmandal) setil, mil mängiti meie jaoks enim kaasahaaravat muusikat ja mil pingil istumine oli välistatud.

Kontserdil tegi ansambel kaks pausi, mis andsid võimaluse ringi liikuda ja Kalju-lava ümbrust uudistada. Kui esimesel pausil sai käidud jaanituld vaatamas, mis Kalju-lava tagusel platsil oli süüdatud ja eheda jaantunde tekitas, siis teisel pausil ma murdusin ja jooksin ikkagi õnneloosi ostma, mõeldes, et kui õnne on, siis võit,  sõltumata ostetud piletite arvust, tuleb. Otsin ühe pileti. Kilkasin veel mehele, et sisetunne ütleb, et võidan. Paraku siiski ei võitnud. Küll aga nägin, et oli neid, kel loosiõnn sel päeval naeratas ja seda korralikult. Nimel sai üks naine lausa kolm auhinda, kommenteerides ise, et oli ostnud 5 piletit. Järgmine kord katsetan ehk ka ise uue strateegiaga ja ei pane kogu võidulootust vaid 1 pileti peale.

Järgmine kord aga tuleb juba varsti, sest 6. juulil esineb Kalju-laval Shanon, keda vaatama-kuulama. Kindlasti valmimas ka sellest üritusest väike kogemuslugu. Seniks nautige suve ja külastage kindlasti ka mõnda Kalju-lava kontserti – valik on suur ja elamus garanteeritud!

autor: Kati Siilbek